2015. január 6., kedd

Kijelölések


Mikor valami ki van jelölve a kottában, az más színezetet kap a kijelölés idejéig. Három kijelölés lehetséges:
            - egyedi kijelölés, amikor csak egyetlen egy objektum van kijelölve,
            - többes kijelölés, amikor több, különböző objektum van kijelölve,
            - kiválasztott részlet, amikor hosszabb részlet van kijelölve – világoskék,
  ha pár soros, lila, ha az egész.

Kijelölni egyszerű, csak rá kell klikkelni a kurzorral. Ilyenkor a Sibelius lejátssza az adott hangot. Fel-le mozgatva a hangjegy is elmozdul, s ilyenkor is lejátszódik az adott hang. Billentyűzetparancsokkal további műveleteket lehet végezni:
            - Shift + klikk: az összes hangjegyet kijelöli az adott ütemen,
            - Alt + klikk: lemásolja a hangjegyet és a másolatot lehet mozgatni,
            - Ctrl + klikk: több hangjegyet lehet kijelölni.

Tabulátor (Tab) használatával, egér használata nélkül lehet kiválasztani a hangokat, balról jobbra, sorban haladva (mindig a legfelső hang kerül kijelölésre). Hogy visszafelé haladjunk, nyomjuk le a Shift + Tab-ot.

Ugyan ezt el lehet érni a kurzornyilakkal is (bal nyíl vissza, jobb nyíl előre). A fel nyíllal a hangot egy fokkal magasabbra helyezzük, a le nyíllal pedig egyel lejjebb. Ha lenyomjuk az Alt-ot és úgy nyomunk egy felfelét vagy lefelét, akkor az adott ütemen lévő hangzaton választhatunk ki hangokat (és akár a ritmusértéket is ki lehet választani). Ha Ctrl + fel/le, akkor egy oktávval arrébb helyeződik a hangjegy. Shift + fel-nél az ütem jelölődik ki (ha pedig jobbra nyilat is használunk, akkor kijelöljük az egyel odébb lévő ütemet is, ha pedig lenyomjuk a lefelét valamikor, akkor az alsó sor ütemei is kijelölődnek).

Többes kijelölés


Ctrl + klikk kijelöli az adott hangot és engedi, hogy továbbiakat jelöljünk ki. Shift + klikk és elhúzás: „lasszózunk” egyet, azaz ami a szürke négyszögbe beleesik, az ki lesz jelölve.
Ctrl + Shift + A, kijelöli az ütemvonalig a sort.

Részletek kijelölése


Ez lehet akár pár hang vagy az egész zenemű kijelölése. Ha a kottában a hangok közé klikkelünk, akkor kijelöljük az adott szakaszt két ütemvonal között. Ha még egyszer ráklikkelünk, akkor meg az egész sort. Ctrl + klikkel kijelölhetjük a két ütemvonal között lévő alsó és felső sort, majd az egész sort, végül pedig az egész kottát.

Az Esc billentyűvel léphetünk ki az adott kijelölésből, a Delete billentyűvel pedig törölhetjük a kijelölt részeket. Az „R” betű lenyomásával a kijelölt hangot másoljuk, azonos ütemértékkel.


A kijelölés mértékétől függően a Ctrl + C-vel másolhatunk is, Ctrl + V-vel pedig beilleszthetjük a kívánt helyre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése