2015. január 6., kedd

Akkor csapjunk is a levesbe…


Először is telepítsük a szoftvert. Remélem, ezzel semmiféle gond nem akad :). Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a lényeg.

Hogyan nyissunk meg egy fájlt?


A kezdőoldalon öt menüpont van: Learn (tanulás), New Score (új kotta), Recent (legutóbbi [dokumentumok]), Import (átvétel), Latest News (legutóbbi hírek). Nyissuk meg a Recent menüt, ahol van néhány példakotta, ezek közül válasszunk ki egyet és nyissuk meg. Persze a régimódi módszerrel is meg lehet nyitni a fájlokat: File menü, Open-re rámenni és megnyitni a kívánt fájlt.

Válasszunk ki egyet a listából és nyissuk meg.


Ismerkedés az Eszköztárral (Ribbon)


Home (Otthon) – alapvető kottázási műveleteket lehet elérni benne, pl.: hangszert hozzáadni a darabhoz, plusz léceket lehet hozzáadni, elvenni, módosítani, különböző szűrőket berakni (pl. ütemeket), különböző kijelöléseket lehet végezni, különböző színekkel lehet ellátni a hangjegyeket, keresni, ugrani és itt lehet kezelni a különböző plug-inokat is.



Note Input (Hangjegy hozzáadás) – itt lehet hangjegyeket hozzáadni a darabhoz (pontosabban bonyolultabb műveleteket is végrehajtani): triolát berakni, egységesíteni az előjegyzést és ezzel együtt megváltoztatni a kottaképet, kijelölt rész ismétlését bemásolni, felvenni a darabot, a kottaképet variálni (a hangjegyek szárai hogyan nézzenek ki, stb.), oktávot és előjegyzést váltani.



Notations (Hangjegyek) – itt azokat a jelzéseket lehet beállítani, amik nem a hangjegyekkel foglalkoznak: kulcsok, előjegyzés, ütemjelek, „hangzásparancsok” (pl. trilla, vagy oktávval magasabban, stb.), stb.



Text (Szöveg) – a szöveget lehet vele szerkeszteni: méret, típus, stílus, igazítás, stb.



Play (Lejátszás) – lejátszás és lejátszási beállítások: a klasszikus lejátszási utasítások (indít, stop, tekerés, stb.), transzformálás (itt hangerő és időzítés beállítása), előadás hangzása (pl. szobában vagy koncertteremben), szótár (mi mit csinál és ezek beállítása, módosítása), videók beillesztése és szerkesztése.



Layout (Megjelenés) – megjelenés és beállításai: milyen távolságra legyenek egymástól a staves-ek, a vonalak, az ütemek, stb., tördelés, elrejtés/mutatás.



Appearance (Kinézet) – a hangjegyek kinézete: milyen távolságra legyenek egymástól, hangjegyek vonalhosszának beállításai, rétegekkel kapcsolatos utasítások (előrehoz, hátrarak, stb.).



Parts (Részek) – dinamikus részek létrehozása, változtatása, módosítása, törlése.



Review (Áttekintés) – megjegyzések írása, kiemelések létrehozása, összehasonlítás, általános szerkesztés.



View (Nézet) – nézet és beállításai: nagyítás, a lapok hogyan kövessék egymást, panorámakép, segédmenük megjelenítése/elrejtése, vonalzók, képernyőbeállítások.




Ezzel végig is vettük az alapvető funkciókat. A következő bejegyzésekben ezekkel a funkciókkal fogunk részletesebben megismerkedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése